Crypto Wallets: Hot Wallet och Cold Wallet

När du köper krypto och vill lagra den så kan du välja mellan att lagra den i en ”hot wallet” (het plånbok), en ”cold wallet” (kall plånbok) eller en kombination av dessa.

En het plånbok är ansluten till internet, till exempel via webb eller en app. Detta betyder att du smidigt kan allokera dina kryptovalutor. Däremot så är så kallade ”Hot Wallets” mer sårbar för cyberattacker vilket kan leda till stulna medel.

En kall plånbok är inte ansluten till internet vilket leder till en säkrare lösning men till kostnad av bekvämlighet eftersom du inte lika smidigt kan allokera dina kryptovalutor.

Så, vilket typ av plånbok ska du använda? Läs vidare så går vi igenom de olika typerna.

Kalla plånböcker

Kalla plånböcker, eller ”cold wallets”, är den säkraste typen av plånbok. För att någon ska kunna stjäla från en kall plånbok så krävs fysisk kontakt med plånboken samt att man även är tvungen att ha tillgång till eventuella PIN-koder eller lösenord som måste användas för att få tillgång till kryptovalutorna. En kall plånbok har storleken som ett litet till medelstort USB-minne.

Även när en kall plånbok är ansluten till en dator kan de medel som lagras på enheten inte stjälas. Detta beror på att trots att den kalla plånboken är ansluten till internet sker signeringen ”in-device”. Därför anses kalla plånböcker vara det säkraste alternativet för att lagra dina kryptovalutor.

Eftersom kalla plånböcker måste anslutas till internet så är de inte lika praktiska som heta plånböcker som vanligtvis är gratis medan kalla plånböcker kan kosta mellan $50 och $190.

Trots att kalla plånböcker inte är gratis så är det ett litet pris att betala om du äger krypto för tusenlappar.

Kall plånbok

Trezor är en marknadsledande kryptoplånbok som av många anses vara den säkraste på marknaden. Utöver detta så erbjuder Trezor support för över 1600 coins och tokens.

Trezor har två olika modeller: Trezor One och Trezor Model T där den senare är deras premium-plånbok.

Oavsett om du väljer Trezor One eller Model T så kommer du ha en oerhört säker plånbok.


Exchange

Heta plånböcker


Heta plånböcker, eller ”hot wallets”, är de crypto wallets som är webb, mobila eller skrivbordsbaserade. Dessa typer av plånböcker erbjuder en mer praktisk lösning än kalla plånböcker men till kostnad av säkerhet, då dessa är sårbara för cyberattacker. På grund av detta så kan det vara smart att välja en kall plånbok istället för en het, om du har en stor mängd krypto. Om du har en stor mängd krypto kan det vara en bra idé att lagra en del i en het plånbok och vid behov överföra mer

Medan din kryptobörsplånbok tekniskt sett är en het plånbok, är säkerhetsåtgärder på ansedda börser mer robusta. De mest respekterade börsen lagrar majoriteten av sina kunders medel i kalla plånböcker och håller sedan en viss mängd som behövs för uttag i heta plånböcker.

Innan du väljer att lagra dina kryptovalutor i en het plånbok så rekommenderar vi att du noggrant undersöker dess pålitlighet.